Ana Sayfa / Yaşam / LAZER CERRAHİSİ RİSKLERİ NEDEN HALKIMIZA ANLATILMIYOR ? (2)

LAZER CERRAHİSİ RİSKLERİ NEDEN HALKIMIZA ANLATILMIYOR ? (2)

SADECE BİR ÇİFT GÖZÜNÜZ VAR , GÖZLERİNİZLE KUMAR OYNAMAYIN

Kim size “Kartal gözü, gözlüğünüzü atın, gözlüğünüzden kurtulabilirsiniz ” diyorsa, sizin için asla gerçekleşmeyecek bir dua ediyor olabilir.

“Gözlüğünüzden kurtulun, gözlüğünüzü atın, kartal gözü”.

Bu davetlerin karşı konulamaz, dayanılmaz bir çekiciliği ve cazibesi vardır. Reklâmlar gözlük kullanıcılarının beklentilerini yükseltmekte, asla gerçekleşmeyecek vaatlerle bilinçaltlarına, beyinlere kazınmaktadır. Bu aşamadan sonra gözlük kullanıcısına hangi lasik komplikasyonunu anlatırsanız anlatın dinlemez. Artık onun beklentisi kartal gibi, süper vizyon görmek ve gözlükten kurtulmaktır.

Lazer (lasik) sağlam, saydam şeffaf göze uygulanan, geri dönüşümü olmayan, gözlükten kurtulmak amacıyla, sağlık açısından yapılma zorunluluğu bulunmayan, kişinin isteğine bağlı estetik cerrahidir. Göz statik (durağan) yapıda bir organ değildir. Yaşayan ve yaşlanan bir organdır. Bu nedenle ömür boyu görme kusurlarının düzeltilmesi iddiasını kimse garanti edemez. İnsanın görme kusuru zamanla değişir, cerrahi işlem, refraksiyon kusurunu hayat boyu düzeltmez. Her şey düzgün gitse dahi 40 yaşından sonra presbiyopi dediğimiz, yakın görme kusuru meydana gelecektir.

İnsan gözüne hangi cerrahi işlem yapılırsa yapılsın, bir kartalın görme keskinliğine ulaşamaz.
Dünya tıp literatüründe “kartal gözü” diye bir cerrahi işlem tanımlaması yoktur.

LAZER AMELİYATLARININ GİZLENEN KARANLIK YÜZÜ

 

  • 36 ay kadar sonra bile görülebilen “ektazi” denilen kornea erimesi riski, kornea nakline kadar götürür. En tehlikeli ve feci lasik komplikasyonudur. Bazı komplikasyonlar aylar, yıllar sonra ortaya çıkabilmektedir.
  • Epitel yürümesi, 
  • Kuru göz oluşması, ömür boyu suni gözyaşı damlası kullanılması.
  • Gece trafikte araç sürerken güçlükler. Kimsenin gece görüşü bu teknolojiler tarafından mükemmelleştirilememektedir. Gece görüşündeki azalmanın asla geri dönüşü de yoktur.
  • Işığa hassasiyet.
  • Operasyon sırasında kornea üzerinde keserek açılan Flap( kapakçık) asla tamamen iyileşmez, yıllar sonra bir darbede tekrar yerinden oynayabilir. Lasik olmuş kişi kornea vericisi olamaz. Bu ameliyat kornea dokusunun yapısal sağlamlığını azaltır. Kapağın (flap) altında bırakılan korneayla ilgili yatağın emniyetli olduğu söylenen miktarı, sadece bir tahmindir. Flap kırışıklığı, Kornea delinmesi, çok nadir de olsa bıçağın ön kamaraya girmesi, Kalıcı körlük gibi ciddi sonuçlar çok az oranda da olsa maalesef ortaya çıkabilir.
  • Numaranın geri dönmesi sebebi tam olarak bilinmemektedir. Yetersiz düzeltmenin aksine numaranın geri dönmesi daha geç, genellikle bir ay sonra gelişmektedir. Yüksek miyoplarda sık karşılaşılan bir problemdir. Fazla düzeltme, düzenli yada düzensiz astigmatizma, enfeksiyon…
  • Gece görme güçlükleri, gözü kamaştırıcı biçimde parlama, ışık halkası, sisli, puslu görüntü algılaması, gözde yabancı cisim varmış hissi, ağrı, yıldız patlaması, ışık saçılması, hayalet görüntü, loş ışıkta objelere bakıldığında çift görme,  hale, ışık halkası oluşmuş bir görüntü algılaması.Lasik işleminin tekrarlanması miyopinin ilerlemesine engel değildir.

    Gözlük atılacak bir sağlık gereci değildir. Gözlük çağdaş bir toplum inşa etmenin anahtarıdır. Görme kusurları insanın en yakın dostudur, insan dostundan arkadaşından kurtulabilir mi? Gözlük en uygun, ucuz, hiçbir yan etkisi olmayan tek optik sağlık gerecidir. Tartışılan konunun öznesi insan gözü, göz ve görme sağlığıdır.

    Sadece bir çift gözünüz var, gözlerinizle kumar oynamayın.

Taylan KÜÇÜKER

Gözkoop Eğitim ve Mevzuat Komisyonu Başkanı

ayrıca kontrol edin

Güneş gözlüğünüzü ‘çöplük’ten almayın

İşporta gözlüklerin cilt kanseri, alerji ve tahrişi tetiklediğini söyleyen eczacı optisyen Küçüker, güneş gözlüğü alacaklara, …